Ny vetenskaplig artikel om kopplingen mellan tarmbakterier och blodsockerkontroll
Typ 2-diabetes är en komplex sjukdom som påverkas av både arv och miljö – och en viktig miljöfaktor verkar vara våra tarmbakterier. I en ny forskningsstudie som publicerats i den framstående vetenskapliga tidskriften Nature Medicine analyserade gruppen blod från över 1 100 personer, och fann att över 500 ämnen kopplas till sämre blodsockerkontroll – en tredjedel av dessa var kopplade till tarmmikrobiotan. Ett spännande exempel är hur två bakteriearter, Hominifimenecus microfluidus och Blautia wexlerae, verkar samverka via ämnet hippurat – och den här interaktionen skulle kunna påverka hur kroppen hanterar socker. Studien som bedrevs i samarbete med en tidigare postdoc i gruppen Wu Hao, visade också att livsstilsförändringar som kost och motion snabbt kan påverka nivåerna av dessa ämnen, men exakt hur förändringen ser ut beror på vilken typ av livsstilsförändring man gör. Det här tyder på att man genom att påverka tarmfloran och ämnesomsättningen tillsammans kan förbättra blodsockerkontrollen vid typ 2-diabetes.