SV EN

Olika behandlingsmetoder och förväntade resultat

Förändringar i kosten kan påverka tarmmikrobiotan. Fermenterbara (bakteriellt nedbrytbara) kolhydrater, t.ex. kostfibrer, anses vara den kostkomponent som påverkar mikrobiotan i tarmen mest och en förändrad kostfibersammansättning omstrukturerar sammansättningen av bakterier i tarmen på bara några få dagar. En israelisk forskargrupp har visat att sammansättningen av bakterier kan användas för att individanpassa kostråd. Det kvarstår emellertid mycket arbete innan dessa resultat är validerade efter svenska förhållanden och kan implementeras i sjukvården.

Vanligt använda läkemedel som metformin för typ 2-diabetes och det kolesterolsänkande läkemedel statin förändrar tarmmikrobiotan. Det är viktigt att inte blanda ihop förändringar i tarmmikrobiotan orsakad av sjukdom med förändringar orsakad av medicinering i studier där patienter under läkemedelsbehandling jämförs med friska personer. Genom att jämföra möss som får tarmmikrobiota från typ 2-diabetespatienter före och under metforminbehandling har vi visat att metformin påverkar sammansättningen i tarmen på ett sätt som ger en förbättrad omsättning av glukos i koppen. Att förstå hur tarmbakterier och läkemedel påverkar varandra kan potentiellt bidra till effektivare och säkrare medicinering.

Vi hoppas att vår forskning kan bidra till mer individanpassade diabetesbehandlingar. Ett av våra mål är att utveckla probiotika baserad på smörsyraproducerande bakterier för behandling av patienter som riskerar att utveckla typ 2-diabetes. Ett annat är att ta fram individanpassade kostråd baserade på personens mikrobiotasammansättning. Ett tredje mål är att utveckla läkemedel som förhindrar produktion av sjukdomsorsakande molekyler från tarmmikrobiotan.

 

Vi har funnit att patienter med typ 2-diabetes saknar vissa bakterier vilket kan påverka mikrobiotans möjligheter att bryta ner näringsämnen. Till exempel bildar tarmmikrobiotan från vissa patienter med typ 2-diabetes ett ämne, imidasolpropionat, från aminosyran histidin. Ämnet försämrar cellernas förmåga att svara på insulin. Samtidigt har dessa patienter färre smörsyraproducerande bakterier och ett vetenskapligt genombrott skulle kunna vara att tidigt identifiera personer som saknar viktiga bakterier och är i farozonen att utveckla typ 2-diabetes, och att i en kapsel tillföra just dessa bakterier.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.