SV EN

Tarmfloran kopplas tydligare till diabetes

31 Maj 2013

Allt mer forskning pekar på att livet i tarmen påverkar vår ämnesomsättning. I veckans nummer av Nature publiceras en svensk studie där svenska forskare visar ytterligare resultat som kopplar samman diabetes typ 2 med förändrad tarmflora. Enligt Fredrik Bäckhed, som är professor i molekylärmedicin på Sahlgrenska i Göteborg och en av forskarna bakom studien så finns det ett starkare samband mellan just tarmfloran och diabetes än mellan diabetes och det vi i dag ser som riskfaktorer.
De här resultaten stämmer väl överrens med tidigare forskning på tarmfloran kopplad till diabetes typ 2. En studie som Bäckhed hänvisar till är en kinesisk studie som publicerades i vintras.

– I vår studie hittar vi andra bakterier än i den kinesiska, men de har liknande funktion och det får oss att tro att just vad bakterierna gör är av större betydelse än vilka arter det är, säger Fredrik Bäckhed.

Än så länge har forskarna bara hittat själva sambandet: att ändrad tarmflora hänger ihop med diabetes typ två, men för att gå vidare och ta reda på vad som kommer först, diabetesen eller den förändrade tarmfloran så vill forskarna nu göra en långtidsstudie med enbart friska och följa dem under flera år.

– Vi skulle behöva göra en så kallad prospektiv studie där vi tar prover på människor som är friska och så ser vi vilka som blir sjuka och då ser vi om tarmfloran var förändrad före de var sjuka. Eftersom diabetes är en sjukdom som tar ganska lång tid att utveckla så är det en studie som kräver stort tålamod, säger Fredrik Bäckhed.

Hör om den lilla fettsyran med stor betydelse i studiosamtalet: 
https://sverigesradio.se/artikel/5550760 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.