SV EN

Tarmmikrobiotan och hjärt-kärlsjukdom

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen och hos vuxna med typ 2-diabetes är risken två till fyra gånger högre att dö i dessa sjukdomar. Under de senaste 20 åren har stora forskningsinsatser gjorts för att undersöka hur just tarmmikrobiotan är förknippad med hjärt-kärlsjukdom.

Fetma medför en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes, vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och livshotande tillstånd som hjärtinfarkt eller stroke. Detta trots att typ 2-diabetes är en behandlingsbar sjukdom och att blodsockernivåerna hålls under kontroll med hjälp av medicinering.

Många studier har visat att kompositionen av mikroorganismer i tarmarna är kopplad till högt blodtryck, hjärtinfarkt och åderförkalkning. Vår grupp har visat att förkalkningar i blodkärlen innehåller spår av mikroorganismer och vi har hittat liknande bakterier i munhålan och i avföringen. Detta tyder på att bakterierna från munnen och tarmen på något sätt förflyttas till förkalkade kärl. Det är fortfarande oklart om det är bakterierna i de förkalkade kärlen bidrar till sjukdomen.

Vidare har vi har sett att ett högt fiberintag kan skydda mot utveckling av hjärt-kärlsjukdom och att bakterier som producerar smörsyra kan motverka åderförkalkning hos möss som fått en fiberrik diet. Fördjupad kunskap om vilka fibrer som gynnar specifika bakterier kommer att vara viktigt för framtida studier. För närvarande pågår studier där vi undersöker vilka fibrer som bidrar till bildandet av smörsyra.

Vårt huvudsakliga mål är att identifiera faktorer som påverkar mikrobiotans sammansättning i tarmarna, bakteriernas funktioner och därigenom vad som orsakar hjärt-kärlsjukdom. En del i detta arbete är att identifiera särskilda ämnen, så kallade metaboliter, som produceras av tarmbakterierna och som kan ge upphov till hjärt-kärlsjukdom.

Läs mer om metaboliter

 

hjärtformade leverceller med fettinlagring.

Hjärtformade leverceller med fettinlagring.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.