SV EN

Metaboliter som styr sjukdom

Tarmmikrobiotan har tusen gånger fler gener än vad vi har i våra egna celler. Flera av dessa är enzymer som kan omvandla olika ämnen (till exempel aminosyror), till nya molekyler kallade metaboliter. Man har uppskattat att åtminstone 30% av de metaboliter som finns i vårt blod är producerade av bakterier i tarmen. Ett övergripande mål i vår forskning är att undersöka hur tarmens metaboliter kan påverka utveckling av metabola sjukdomar. Vi undersöker även om metaboliterna kan användas som tidiga markörer för sjukdomar och därmed underlätta vid diagnostik.

För att identifiera metaboliterna använder vi ett tillvägagångssätt där vi mäter koncentrationen av flera olika molekyler på samma gång, så kallad metabolomik, och vi använder masspektrometri som med hög känslighet och specificitet kan identifiera olika av molekyler. Vår forskargrupp har valt att fokusera på några utvalda typer av metaboliter: korta fettsyror, sekundära gallsyror och metaboliter bildade från aminosyror som t.ex. imidasolpropionat.

Korta fettsyror bildas när tarmbakterier bryter ner kostfibrer. Smörsyra är en kort fettsyra som ofta har kopplats till positiva hälsoeffekter. Genom att odla bakterier i bioreaktorer undersöker vi vilka kombinationer av fiber och bakterier som resulterar i smörsyraproduktion. Våra bioreaktorer är odlingssystem där förhållandena i tarmen har återskapats och där vi kan studera hur tarmbakterierna bryter ned olika näringsämnen som till exempel kolhydrater, fibrer och vitaminer.

Gallsyror produceras av kolesterol i levern. Via gallblåsan utsöndras de i tolvfingertarmen där de underlättar upptag av fetter och fettlösliga vitaminer genom att på samma sätt som tvättmedel lösa upp fettet. Förutom att underlätta näringsupptaget kan gallsyrorna vidarebefordra signaler och på så sätt påverka kroppens metabola funktioner. Tarmbakterierna kan omvandla gallsyror till så kallade sekundära gallsyror. Genom att kombinera studier i människor och möss undersöker vi hur mikrobiell omvandling av gallsyror påverkar ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar.

Genom att analysera metaboliter i blod från personer med och utan typ 2-diabetes har vi identifierat imidasolpropionat som en molekyl som förknippas med diabetes. Vi undersöker nu hur imidasolpropionat påverkar insulinkänsligheten i olika celltyper och organ och om andra sjukdomar är kopplade till förhöjda koncentrationer imidasolproprionat i blodet.

Läs mer om tarmmikrobiotan och typ 2-diabetes

Lyssna på Kunskapskanalens, Besserwisser avsnitt om "Tarmbakterier, kosten och diabetes", hösten 2023
https://urplay.se/program/232435-besserwisser-tarmbakterier-kosten-och-diabetes

Läs om smörsyra i Aftonbladet, september 2020
https://www.aftonbladet.se/halsa/a/eK17AM/sa-kan-din-tarmflora-avsloja-diabetes  

Läs om smörsyra i Göteborgs-Posten, Liv&Hälsa, september 2020
https://www.gp.se/livsstil/halsa/darfor-kan-smorsyra-vara-en-gamechanger-for-din-halsa-1.33912025 

masspectrometer

 För att identifiera olika molekyer använder vi masspektrometri som med hög känslighet och specificitet kan mäta flera olika molekyler på samma gång.

Genom att odla bakterier i bioreaktorer undersöker vi vilka kombinationer av fiber och bakterier som resulterar i smörsyraproduktion.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.