SV EN

Pågående större samarbetsprojekt

IGT (samarbete med Professor Göran Bergström)

Typ 2-diabetes ökar risken för hjärtkärlsjukdomar som till exempel åderförkalkning, hjärtinfarkt och stroke. Våra studier bekräftar internationell forskning som visar att patienter med typ 2-diabetes har andra sorters bakterier i tarmen än friska personer och att dessa bakterier skulle kunna påverka kroppen så att risken för diabetes ökar.

En begränsande faktor i tidigare studier har varit att man studerat patienter med pågående behandling och medicinering, vilka också kan påverka tarmbakterierna. Målet med IGT-studien är att identifiera tarmmikrobiotans sammansättning hos friska individer och hos individer med förstadier till diabetes, som ännu inte utvecklat sjukdomen. Vi vill förstå om det finns bakterier och funktioner som hjälper och skyddar mot typ 2-diabetes och därmed risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. I förlängningen kan studien hjälpa oss att förstå om vissa bakterier i tarmen bidrar till hjärt-kärlsjukdom eller om det är sjukdomen som göra att mikroorganismerna finns där.

Projektet har till största delen finansierats av Knut & Alice Wallenbergstiftelsen (KAW)Västra Götalandsregionen (VGR) och Diabetes Wellness Foundation.

Processbeskrivning IGT-studien

BARIA (samarbete med Professor Max Nieuwdorp, Professor Jens Nielsen och Professor Thue Schwartz) 

Tarmmikrobiotan kan fungera som ett kompletterande hormonproducerande organ till kroppens egna endokrina system, vilket i sin tur samverkar med kosten vi äter. Kosten påverkar mikrobiotasammansättning i tarmen, och näringsämnen i kosten kan användas av bakterierna för att bilda nya molekyler som till exempel smörsyra vilken kan ha positiva effekter på vårt immunsystem och vår ämnesomsättning. Bakterierna kan även producera molekyler som leder till att våra celler inte svarar på insulin och därmed bidra till diabetesutvecklingen. I detta projekt kommer vi analysera sammansättningen i tarmen hos patienter med och utan typ 2-diabetes som opereras för fetma. I studien tar vi även blodprov från blodkärl som transporterar molekyler från tarmen till levern samt vävnadsbiopsier från fett, tarm och lever för att studera genuttryck i dessa vävnader. Genom att använda artificiell intelligens, AI, kommer vi att försöka modellera hur mikrobiotan i tarmen producerar molekyler och hur dessa kan påverka funktionen i olika organ. Detta kommer leda till hypoteser kring hur den mikrobioella metabolism i tarmen kan påverka oss vid metabolsjukdom vilket vi sedan kan testa.

Projektet har finansierats av Novo Nordisk Fonden (NNF) .

 

Tarmmikrobiota och kardiometabol hälsa

Detta är ett stort samarbete mellan fyra europiska och fyra amerikanska forskargrupper som samverka på olika sätt för att identifiera bakterieproducerade molekyler och hur dessa kan påverka hjärt-kärlsjukdomar genom att analysera tusentals blodprover. Syftet är att identifiera nya behandlingsstrategier baserat på dessa molekyler. Ett viktigt mål med projektet är även att vidareutbilda nästa generations forskare kopplade till respektive forskargrupp, genom att involvera dem i att leda vissa delmoment i projektet.

Projektet har finansierats av Leducq Foundation.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.