SV EN

Vad är metaboliter och vad gör de?

Ämnesomsättning, eller metabolism som det även kallas, innefattar processer där kemiska ämnen bildas eller bryts ner i en organism. I processerna kan nya ämnen bildas och energi utvinnas och dessa ämnen kallas för metaboliter.

Ibland fungerar inte processerna normalt och metabola sjukdomar orsakas av defekter som gör att kroppens byggstenar i form av kolhydrater, fetter eller proteiner inte kan omsättas normalt. Defekterna kan leda till brist på vissa metaboliter eller att giftiga ämnen ansamlas och orsaka skada.

Vår forskargrupp har inriktat sig på tre typer av metaboliter som tillverkas genom att tarmmikrobiotan omvandlar ämnen från kosten eller från kroppen: korta fettsyror (inklusive smörsyra), gallsyror och imidasolpropionat. Förändrade nivåer av dessa metaboliter kan kopplas till fetma, typ 2-diabetes och andra metabola sjukdomar i människor. Detta samband indikerar att behandlingsmetoder riktade mot bakterierna i tarmen har potential.

Analys ett stort antal metaboliter från samma biologiska prov kallas metabolomik. Vi använder ofta denna teknik för att få en helhetsbild av provers biokemiska sammansättning. Vi har bland annat utfört mätningar av metaboliterna i blod från portavenen, som transporterar blod direkt från tarmen till levern. När vi jämförde metabolitsammansättningen i portavenen hos överviktiga personer med och utan typ 2-diabetes identifierade vi imidasolpropionat som en möjlig metabolit kopplad till typ 2-diabetes. Musmodeller har bevisat teorier om metabolitens koppling till utvecklingen av typ 2-diabetes och vi tittar nu vidare på hur vi kan använda kunskaperna.

Läs mer om Tarmmikrobiotan och typ 2-diabetes

Troligen finns det andra mikrobiella processer och produkter som påverkar och medverkar till hjärt-kärlsjukdom och andra ämnesomsättningsrelaterade tillstånd. Att identifiera dessa och klargöra deras påverkan på sjukdomsutveckling blir en viktig del av vårt arbete för att identifiera, förebygga och förhindra metabol sjukdom.

Katharina vid masspektrometern där vi mäter olika metaboliter som till exempel gallsyror och korta fettsyror.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.