Vad är metaboliter och vad gör de?
Ämnesomsättning, eller metabolism som det även kallas, innefattar processer där kemiska ämnen bildas eller bryts ner i en organism. I processerna kan nya ämnen bildas och energi utvinnas och dessa ämnen kallas för metaboliter.
Ibland fungerar inte processerna normalt och metabola sjukdomar orsakas av defekter som gör att kroppens byggstenar i form av kolhydrater, fetter eller proteiner inte kan omsättas normalt. Defekterna kan leda till brist på vissa metaboliter eller att giftiga ämnen ansamlas och orsaka skada.
Vår forskargrupp har inriktat sig på tre typer av metaboliter som tillverkas genom att tarmmikrobiotan omvandlar ämnen från kosten eller från kroppen: korta fettsyror (inklusive smörsyra), gallsyror och imidasolpropionat. Förändrade nivåer av dessa metaboliter kan kopplas till fetma, typ 2-diabetes och andra metabola sjukdomar i människor. Detta samband indikerar att behandlingsmetoder riktade mot bakterierna i tarmen har potential.
Analys ett stort antal metaboliter från samma biologiska prov kallas metabolomik. Vi använder ofta denna teknik för att få en helhetsbild av provers biokemiska sammansättning. Vi har bland annat utfört mätningar av metaboliterna i blod från portavenen, som transporterar blod direkt från tarmen till levern. När vi jämförde metabolitsammansättningen i portavenen hos överviktiga personer med och utan typ 2-diabetes identifierade vi imidasolpropionat som en möjlig metabolit kopplad till typ 2-diabetes. Musmodeller har bevisat teorier om metabolitens koppling till utvecklingen av typ 2-diabetes och vi tittar nu vidare på hur vi kan använda kunskaperna.
Läs mer om Tarmmikrobiotan och typ 2-diabetes
Troligen finns det andra mikrobiella processer och produkter som påverkar och medverkar till hjärt-kärlsjukdom och andra ämnesomsättningsrelaterade tillstånd. Att identifiera dessa och klargöra deras påverkan på sjukdomsutveckling blir en viktig del av vårt arbete för att identifiera, förebygga och förhindra metabol sjukdom.
Katharina vid masspektrometern där vi mäter olika metaboliter som till exempel gallsyror och korta fettsyror.