SV EN

Tarmmikrobiotan och typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes blir allt vanligare både i Sverige och i resten av världen. Ungefär 600 000 svenskar, det vill säga 4 -5 % av landets invånare, lever med sjukdomen och risken att drabbas stiger med åldern. Typ 2-diabetes medför en ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, vilket kan leda till allvarliga tillstånd som hjärtinfarkt och stroke.

I en människas tarmar finns mer än 500 gram bakterier. Dessa bakterier är på många sätt viktiga för vår hälsa. Ny forskning visar att människor med typ 2-diabetes har en annan bakteriesammansättning i tarmen än friska personer och att dessa bakterier kan bidra till sjukdomsutvecklingen. Vår forskargrupp har visat att individer redan i ett förstadium till typ 2-diabetes, så kallad prediabetes, har en förändrad tarmmikrobiota. Detta gäller särskilt individer med nedsatt glukostolerans.

Vi har också upptäckt att personer med prediabetes och patienter med typ 2-diabetes har färre bakterier som producerar smörsyra. Det är fortfarande oklart om det är smörsyran, och dess funktion i kroppen, eller andra egenskaper hos dessa bakterier som skyddar mot utveckling av diabetes. En stor utmaning inom forskningsfältet är att avgöra om det är tarmmikrobiotan som bidrar till sjukdomen eller om det är sjukdomen som ger upphov till en förändrad mikrobiota. Dessutom ger vanliga mediciner upphov till en förändrad tarmmikrobiota vilket försvårar analysen ytterligare.

Vår huvudteori är att molekyler som tillverkas av tarmbakterierna, till exempel imidasolpropionat, smörsyra och olika gallsyror, kan påverka diabetesutvecklingen. Vi undersöker hur dessa molekyler produceras och hur de påverkar kroppen. Vi tror att mekanismerna bakom dessa processer kommer att vara viktiga för att utveckla nya behandlingsstrategier.

Ett framtida mål är att identifiera personer som löper risk för att utveckla olika ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar och att kunna erbjuda personer med förändrad mikrobiota behandlingar baserade på kunskaper om bakterierna i tarmen. 

Lyssna på Kunskapskanalens, Besserwisser avsnitt om "Tarmbakterier, kosten och diabetes", hösten 2023
https://urplay.se/program/232435-besserwisser-tarmbakterier-kosten-och-diabetes

Läs om smörsyra i Aftonbladet, september 2020
https://www.aftonbladet.se/halsa/a/eK17AM/sa-kan-din-tarmflora-avsloja-diabetes  

Läs om smörsyra i Göteborgs-Posten, Liv&Hälsa, september 2020
https://www.gp.se/livsstil/halsa/darfor-kan-smorsyra-vara-en-gamechanger-for-din-halsa-1.33912025 

Vi har funnit att patienter med typ 2-diabetes saknar vissa bakterier vilket kan påverka mikrobiotans möjligheter att bryta ner näringsämnen. Till exempel bildar tarmmikrobiotan från vissa patienter med typ 2-diabetes ett ämne, imidasolpropionat, från aminosyran histidin. Ämnet försämrar cellernas förmåga att svara på insulin. Samtidigt har dessa patienter färre smörsyraproducerande bakterier och ett vetenskapligt genombrott skulle kunna vara att tidigt identifiera personer som saknar viktiga bakterier och är i farozonen att utveckla typ 2-diabetes, och att i en kapsel tillföra just dessa bakterier för att förebygga sjukdom och slippa läkemedelsbehandling, eller alternativt blockera produktionen av skadliga ämnen.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.