SV EN

Broccoliämnen och tarmbakterier - tillsammans dämpar de prediabetes

11 Februari 2025

Vår forskargrupp har varit med och bidragit till en vetenskaplig artikel baserad på fynd från en studie som letts av Professor Anders Rosengren och som nyligen publicerades i den ansedda tidskriften Nature Microbiology. I studien har man undersökt ämnet sulforafan, som bland annat finns i broccoli och kål, och dess påverkan på blodsockernivån hos personer med ett förstadium till typ-2 diabetes. 89 personer mellan 35 och 75 år ingick i studien där kriteriet för att delta var förhöjda nivåer på blodsocker (fasteblodsocker), övervikt/fetma. Resultatet visar att de som fick sulforafan sänkte sitt blodsocker betydande mer än de som fick placebo. Störst förändring fick de personer som hade tecken på mild åldersrelaterad diabetes, i sammanhanget ett relativt lågt BMI-värde, låg insulinresistens, låg förekomst av fettleversjukdom och låg insulinutsöndring. Allra bäst gick det för dem som hade en viss typ av tarmbakterie som samverkar med sulforafan.

Läs mer om studien i pressrelasen från Göteborgs Universitet

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.