Leder nytt internationellt center för tarmbakterieforskning
Novo Nordisk Fonden (NNF) har beslutat att finansiera ett virituellt forskningscenter som ska ledas av Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, med stöd av Tine Rask Licht, professor och forskningsledare på DTU inom kost, mikrober och hälsa. I den inledande fasen satsar NNF 150 miljoner danska kronor (22 miljoner US dollar) till centret som går under namnet Microbiome Health Initiative, och som kommer att vara baserat på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, norr om Köpenhamn.
Kärnfrågan för centret kommer att vara om tarmbakterier kan orsaka fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Målet är att generera kunskap som kan leda till nya förebyggande- eller behandlingsalternativ för personer som lever med eller riskerar att drabbas av dessa sjukdomar.
Vår forskargrupp har under de senaste två decennierna varit med och påvisat att sammansättningen av tarmbakterierna är förändrad hos individer med kardiometabola sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
"Nu är det dags att undersöka om den förändrade tarmmikrobiotan orsakar eller bidrar till hjärt-kärlsjukdom och diabetes hos människor. Vi vet att det finns en korrelation, men det saknas studier som påvisar orsakssamband hos människa", säger Fredrik Bäckhed i en press release från Göteborgs Universitet.
Samarbetet kommer innebära internationell samordning och styrka, med flera starka internationella forskargrupper involverade för att utveckla de mest lovande behandlingskoncepten. Fredrik Bäckhed stannar i sin roll på Göteborgs universitet och kommer parallellt att förestå Microbiome Health Initiative på deltid.
Till pressrelease från Novo Nordisk Fonden (engelska)