SV EN

Hur funkar ett webbinar? 

Här har vi listat några vanliga frågor och svar kring att delta på en föreläsning online i ett så kallat webbinar. Det finns olika webbinartjänster och vi använder oss av Zoom.

Inför sändningen

Hur anmäler jag mig ?

Du anmäler dig här. Du fyller i dina kontaktuppgifter vid registreringen och kort därefter kommer du att få en bekräftelse på anmälan skickat till den e-postadress du angett i anmälan. Bekräftelsen innehåller även en länk till föreläsningen.

Anmälningslänken är personlig och kan inte delas. Tipsa intresserade i din närhet att anmäla sig och få en egen länk.

Vad krävs för att delta?

Du behöver en dator med internet-åtkomst och en webbläsare. Vi använder den tekniska plattformen Zoom. För att delta klickar du på den länk du får via e-post från Zoom när du anmält dig. Med den kan du ansluta till föreläsningen och sändning startar ca. 10 minuter innan utsatt tid.

Jag har inte fått någon bekräftelse, information eller länk till föreläsningen?

Efter anmälan kommer du inom en timma, att få ett bekräftelse via e-post från oss. Om du inte mottagit bekräftelsen inom denna tid, ber vi dig kontrollera att e-postmeddelandet inte hamnat i din skräppost. Skulle du av någon anledning inte få meddelandet, och inte heller hitta det i din skräppost, vänligen kontakta oss: info@backhedlab.se.

Förutom bekräftelsen kommer det dagen innan föreläsingen att gå ut en påminnelse innehållande länken. 

Kan jag ansluta till ert webbinar direkt i webbläsaren eller behöver jag ladda ned Zoom programmet/appen?

När du ansluter till ett webbinar tillfrågas du först om du vill starta Zooms klient (program/app). Har du denna installerad sedan tidigare är det bara att klicka ”Öppna Zoom Meetings”.

Önskar du istället ansluta direkt från din webbläsare, utan att ladda ned Zooms program till din dator, väljer du Avbryt på frågan om att starta Zoom Meetings och sedan väljer du istället alternativet ”Join From Your Browser” en bit ned på sidan.

Det går att ansluta till ett Zoom webbinar direkt i webbläsarna Google Chrome, Mozilla Firefox och Apple Safari samt i den senaste versionen av Microsoft Edge. Har du en äldre version av webbläsaren Micosoft Edge eller Internet Explorer behöver du uppdatera till någon av de webbläsare som stöds, alternativt  ladda ned och använda Zooms program/app.

Hur kan jag ladda ned Zooms program i förväg?

Att ladda ned Zoom programmet, eller appen i din mobil/läsplatta rekommenderas om du inte avser ansluta direkt via webbläsaren. Här kan du gratis ladda ned Zoom Client for Meetings.

Vilken tid börjar det?

Vi rekommenderar att du förbereder dig och din dator i god tid. Sändningen öppnar ca. 5-10 minuter innan föreläsningen startar. 

Om du har problem att ansluta ber vi dig att kontakta oss via info@backhedlab.se.

Under pågående sändning:

Föreläsarens video försvann?

Om föreläsarens video, mot förmodan, skulle försvinna ber vi er avvakta lite. Korta störningar kan förekomma men videon kommer ofta tillbaka snabbt beroende på din uppkoppling.

Jag hör inget ljud?

Vid uppstart av ber Zoom dig att få använda datorns högtalare (Computer Audio). Du behöver godkänna detta.

Om du gjort detta men ändå inte hör föreläsaren ber vi dig att kontrollera din dators volym och ljudinställningar. Uteslut att det är ett generellt problem genom att verifiera att du kan spela upp andra ljud från din dator.

Om dina ljudinställningar ser korrekta ut och du kan spela upp och höra andra ljud från din dator, är det sannolikt din webbläsare som hängt upp sig. Stäng då ner webbläsaren och klicka på nytt på länken du fått via e-post.

Om ljudproblemen kvarstår även efter omstart av webbläsaren och det att du kontrollerat dina ljudinställningar ber vi dig starta om hela din dator och försöka ansluta på nytt igen.

Vad innebär visningsläge?

Som deltagare kan du styra vad du vill se genom att välja olika visningslägen. Du kan även välja att maximera ditt Zoom fönster till fullskärmsläge. Visningsläge väljs med knappen som ser ut som i bilden nedan.


Hur kan jag ställa en fråga?

Det är möjligt att ställa frågor under föreläsningens gång genom Zooms inbyggda funktion för skriftliga frågor och svar (Q&A).

När du väl är inne i sändingen trycker du på knappen som ser ut så här (nedan).

Då ges du möjlighet att skriva in din fråga. Vi kan tyvärr inte garantera att föreläsaren hinner med att besvara allas frågor men har för avsikt att samla frågor och svar på denna sida i samband med att föreläsningarna, som spelas in, finns tillgängliga här på sidan cirka en vecka efter sändingen.

Du kan få e-post om när den inspelade sändingen finns tillgänglig genom att anmäla dig till vårt informations/nyhetsbrev.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.